Poly canyon village
san luis obispo, california


 

Summary
Built on a former agricultural site, Cal Poly's Poly Canyon Village achieves its aesthetic goals of aligning with the overall campus environment but establishing itself as an autonomous community that acknowledges the location’s rural past. The nine residential buildings, separated into three distinct neighborhoods, increase student housing and decrease the need for vehicular traveling by providing retail shops, mail center, ATM, swimming pool and other social amenities. The design/build project received a LEED Gold certification and serves as a regional model for sustainable design.

Services
Architecture

Client
Cal Poly / Clark Construction

Scope / Components
- LEED Gold certified
- 1,405,118 gross sf
- 2,670 student beds
- 618 suite- and apartment-style units
- 5,811 sf village center
- SMART classrooms, Multi-purpose lounges
- Outdoor pool
- Two parking structures totaling 1,926 spaces

awards
- Student Housing Business, 2011 Innovator Award - Best New On Campus Development
- Green Building Research Center, University of California, Berkeley, 2011 "Best Practice" for Overall Sustainable Design
- American School & University, 2011 Outstanding Design - Post Secondary
- Design Build Institute of America - Western Pacific Region, 2010 Award of Excellence - Public Sector Buildings over $15 million